"JAG ÅT FÖR ATT HANTERA ALLA KÄNSLOR"

Ur journalisten Pia Rockströms bok Högsensitiva berättar från 2015

Som ung närde Malin Sandell stora drömmar. Hon vill hjälpa andra människor, ville gärna ha en egen retreatgård. Ofta fick hon höra att hon var ”för mycket”, hennes visioner väckte rädsla snarare än sympati. Resan hon sedan gjort har kantats av en snabb radiokarriär men också av ätstörningar. Som medialärare insåg hon sin förmåga att se möjligheter i alla människor. En yogautbildning förändrade allt och idag lever Malin sin barndoms dröm.
 
Det är tidig april. På väg till terapeuten och yogaläraren Malin Sandells mottagning i Malmö drar jag mössan lite längre ner över öronen. Även om solen visar sig denna dag är det skönt med skydd för de kalla vindarna. Eller, är mössan snarare ett filter för alla energier som florerar i en storstad? Kanske har jag den för att stanna i min egen inre harmoni mitt i en stressig omvärld? Dessa tankar funderar jag på när också Malin Sandell kommer mig till mötes i en tjock mössa med öronlappar.

I mottagningsrummet tänder hon ljus och förbereder örtte och förklarar den minimala oredan i rummet med att hon och kollegan Ina haft kurs för högkänsliga den gångna helgen.

Det är mycket arbete just nu på kvällstid och under helger för Malin men hon ser det inte som ett problem. Bara hon får sin speciella ”Malintid”, det vill säga tre-fyra timmar oplanerad tid per dag med sig själv orkar hon hur mycket som helst. Ofta utnyttjar hon den tidiga morgonen. Hon går upp klockan halv sex för att få sin lugna tid innan sambon och musikern Gustaf vaknar vid nio.

- Det här med överstimuli bland högkänsliga är så missuppfattat. Vi är inga offer utan det handlar helt enkelt om att vi inte tar hand om oss själva. Överstimuli är en varning att du går i fel riktning, att du är på en plats som inte matchar din energi. Tar vi hand om oss har vi jättemycket energi, vi tror att vi måste stänga av men vi klarar minst lika mycket som andra om vi följer vår inre kompass.
Som exempel tar hon när vi är stressade och stänger av oss själva, vi går in för att prestera och upplever då att vi inte hinner med sådant som egentligen ger oss kraft, som att meditera eller göra något annat som vi längtar efter.

Malin har mycket kunskap att ösa ur, hon har ägnat en stor del av sitt liv åt att hitta sätt att må bra i en värld och en miljö där hon får vara hela sitt kraftfulla jag. Som extrovert högkänslig växte hon upp i en trygg småländsk familj. Hon var första barnet i den stora släkten och var mycket efterlängtad.
- Jag var trygg, sjöng, hoppade, dansade och ville gärna uppträda, jag var MYCKET, säger Malin med ett skratt.

Av omgivningen fick hon ofta höra att hon var för mycket, att hennes tankar på en hjälpverksamhet bara var dagdrömmar.
I skolan funderade hon ofta på vilka klasskamrater som behövde lite extra stöd. Kanske kunde hon ta med dem hem och låta de få rida?
När människor ljög kände hon det tydligt.
- Vuxna ljög mycket. Ofta ringde jag min mormor när jag behövde prata. Hon var en mycket tillåtande person som gav mig nya perspektiv.

I låg- och mellanstadiet var Malin fylld av lek och livslust men den tuffare högstadietiden minns hon mest som en mörk period.
- Man skulle vara på ett visst sätt och min känslighet fick inte plats. Jag var extremt glad, men man skulle inte vara glad eller ledsen, man skulle vara smal, snygg, populär och hård.

Då i tidiga tonåren fick Malin problem med ätstörningar. Hon kallade det för att hon fastade. I perioder levde hon på vatten, te, juicer och honung. Sedan följde andra perioder när hon frossade i mat. Hästarna i närheten där hon bodde blev ett stort stöd, de pratade ett språk som Malin kände igen. Ofta red hon och hämtade kraft i skogen. Hon hittade också en kompis (som var troende) som hon kunde diskutera livsfrågor med. Att ha en bästis har alltid varit viktigt för Malin. Då har hon kunnat vara sig själv.
- Jag har aldrig tyckt om sammanhang där man pratar om väder och vind. Jag vill prata om djupare saker, som vad vi kan skapa i den här världen. Det pratar man ofta inte om i stora grupper.

I gymnasiet blev det lite lugnare och drömmarna om allt hon ville göra i livet kom tillbaka. Hon fick en ny bästis och hittade yogan. När andra i hennes ålder spelade fotboll stod hon hemma och yogaandades. Hon började ifrågasätta saker hemma och i skolan. När klasskamraterna på den mediautbildning hon gick sa att det var så svårt att få gymnasiepraktik ringde Malin till P3 i Stockholm och såg till att hon fick en praktikplats. I radiohuset mötte hon mediaprofilerna Annika Lantz och Amanda Rydman. Det var bland annat dem som fick henne att inse att hon var duktig på att prata med människor. Så kom det sig att Malin blev antagen till en ny radioutbildning i Piteå, mycket tack vare de skriftliga rekommendationer som personalen på P3 skickade med ansökan. Efter ett och ett halvt-års utbildning fick hon som 20-åring jobb på Sveriges Radio, först i Jämtland, följt av Malmö och Kristianstad.
- Jag är en rastlös själ som söker frihet, i friheten finns ett lugn för mig.
Hon upplever att det finns en tendens hos högkänsliga att lätt bli understimulerade.
- Har vi inte tillräckligt att göra kan vi bli uttråkade och rastlösa.
Däremot efter en heldag i radiostudion var det sällan hon hade ork att följa med kollegorna ut på kvällen.

En platsannons i Sydsvenskan förde Malin vidare till ett arbete som medialärare på gymnasieskolan i Ystad. Parallellt med arbetet fick hon en betald lärarutbildning. När hon tänker tillbaka på åren som lärare är det första som kommer till henne hur mycket kärlek hon verkligen kände för sina elever.
- Jag älskade var och en av dem helt gränslöst. Jag hade så lätt att prata med dem, att förstå dem och se dem.
Malin fick också mycket kärlek tillbaka. Under tiden på skolan var hon med och utvecklade idén om att varje elev skulle ha en mentor. Många av eleverna sökte sig till just Malin och som mest var hon mentor åt över 30 elever samtidigt.
- När en elev mådde dåligt såg jag rakt in i kärnan och ställde direkta frågor. Jag var inte rädd för elevernas reaktioner eller känslor.
Det gick så långt att flera elever hellre ville prata problem med Malin än att vända sig till BUP vilket inte uppskattades av alla i omgivningen. ”Men vad gör du om eleverna börjar prata om självmord?” undrade kollegorna. Själv kände Malin som bland annat gått i terapi för sina ätstörningar hade mycket att bidra med och aldrig väjde för tuffa frågor.

Under läraråren gick Malin också sin första yogalärarutbildning, något hon längtat efter att göra hela livet. Halvvägs in i utbildningen började Malin hålla egna yogakurser, ofta på stranden i Malmö eller på Österlen.
-Jag började fundera på vad jag ville med mitt liv.

Nedskärningar på skolan ledde till att Malin startade egen verksamhet som mentor och yogalärare. I dag driver hon Infinite Yoga Malmö AB med vännen Ina som hon träffade på yogautbildningen. Tillsammans har de byggt upp en verksamhet med terapeutiska samtal och yoga.

När Malin 2012 läste om begreppet högkänslighet för första gången i en artikelserie i Svenska Dagbladet föll många bitar på plats. Plötsligt fanns ett välkänt begrepp som passade in på många av de elever/kunder som redan hade sökt sig till henne.
- Vi började sälja Elaine Arons bok och började också ge tips och råd.

Flera terapeuter Malin mött under sin resa till självkännedom har sagt att man ”lider” av högkänslighet.
- Sjukvården ser ofta att vi lider av olika saker men så ser inte jag på livet.
I Malins värld handlar det istället om att fokusera på gåvorna och styrkorna som personlighetsdraget fört med sig. I sitt företag lär hon ut hur man som högkänslig kan må bra och leva sin fulla potential. Som hjälp har hon bland annat medvetandetekniken Access Consciousness som ger hjälp att tydliggöra känslor och tankar. Kanske kommer en del av känslorna från någon annan?
- Som högkänslig känner du lätt av hela rummet, men man kan lära sig att släppa andras problem, man behöver inte ta ansvar för dem.
När vi ses står Malin inför att hålla helgkurser också utanför Skåne, i Stockholm och Jönköping.

Intuitionen leder henne hela tiden vidare, hon går mycket efter känslan, det ska kännas lätt. Ofta ställer hon sig frågan ”Vad vill jag skapa i dag?”
- Högkänslighet passar inte in i fyrkanter. Många högkänsliga tror att de måste ha struktur, men jag tror snarare att de behöver lära sig använda gåvan som de har fått: att följa sin starka intuition, lita på magkänslan och följa den. Då blir hela livet så mycket lättare och friare, när vi följer vårt naturliga mönster.

Ina, som också är högkänslig, har kommit att bli Malins nya bästis, ett tema som faktiskt funnits med henne genom hela livet. Vikten av att ha en speciell person att dela allt med.
- Jag hade nog inte vågat så mycket som jag vågat om det inte varit för Ina. Hon säger aldrig stopp, hon säger coolt, kör Malin!
- Alla högkänsliga behöver människor som stöttar och lyfter dem. Mellan Ina och mig finns det inga dömanden, vi säger precis som det är. Vi kan inte ljuga. Jag tror inte att någon kan ljuga för en högkänslig person.

Yoga har hjälpt Malin att bli vän med sin kropp. Mötet med sambon Gustaf för sex år har varit en annan viktig del i att hon idag kommit förbi sina ätstörningar.
- Det var som ett beteende för att hantera mina känslor. Det var bland annat när jag var stressad som jag inte alltid orkade känna efter, istället tryckte jag i mig mat. En enkel men inte så smart strategi för att slippa känna sådant som var obehagligt.

I dag är maten en glädjekälla, Malin älskar mat.
- Den tillåtande filosofin i Access Consciousness har varit som magi för mig. Man får vad som helst, och det ger mig en känsla av att jag är fri att välja för mig. Access ger verktyg att vara mer medveten att välja inifrån sig själv. Det handlar om en djupt rotad tillit till vad vi vet inom oss.
- Tänk om alla hade vågat vara sig själva, att tillexempel gråta på bussen, då skulle ingen tycka att det var konstigt.

Den lekande flickan från uppväxten i de småländska skogarna sitter plötsligt mitt emot mig i mottagningsrummet i Malmö.
- Nu leker livet. Jag går inte till jobbet, utan jag leker business varje dag. Till och med pengar kan man leka med. Ingen äger dem, pengar är också bara energi. Säger Malin vars nästa steg är en stor yogastudio, en oas för medvetande och personlig utveckling vid ett av Malmös största torg. Vägen dit känns lekande och lätt.